Luchtvochtigheid

verzorging kamerplanten - water geven

In de natuur staan alle planten buiten en buiten regent het. Er zijn maar heel weinig gebieden ter wereld waar het bijna nooit regent. Bijna alle planten die verkocht worden als kamerplant kunnen prima tegen een regenbuitje, ze houden er zelfs van. Sterker nog, het zal alle kamerplanten goed doen als u ze af en toe buiten in de regen zet of onder de douche zet of met een plantenspuit besproeit. Maar let op! er zijn wel wat zaken om rekening mee te houden. Cactussen en vetplanten zijn gevoelig voor vocht en als er water tussen hun bladeren of stelen blijft staan, dan gaat dit rotten. Zorg er dus voor dat u in de ochtend besproeit en dat gedurende de dag al het overgebleven water volledig kan verdampen. Ook houden bijna alle planten er niet van als hun voeten in het water blijven staan, dan gaan hun wortels rotten. Zorg er ook hierbij voor dat de potkluit niet onder water staat en dat al het overtollig water kan wegvloeien op bijvoorbeeld een schotel.

Besproeien
Het besproeien van planten is een eenvoudige manier om de luchtvochtigheid voor uw kamerplanten te verhogen. U bespuit simpelweg het blad en de stengels van de plant. De vochtigheid blijft tussen de bladeren van de plant een tijdje hangen voordat het opdroogt. Er zijn plantenspuiten in de handel die u met de hand bedient en er zijn soorten waarin u druk kunt pompen, zodat deze voor langere tijd een verneveling kunnen sproeien. Ook is het mogelijk om de plant in de douche te zetten en deze met de douchekop af te spoelen. Let wel op dat u de waterstraal niet te hard zet. Voordeel van deze methode is dat ook het opgehoopte huisstof van de plant gespoeld wordt.

Vernevelaars
Een vernevelaar is een uitstekende methode om de luchtvochtigheid voor je planten te verhogen. Vernevelaars zijn elektrische apparaatjes en ze zijn er in vele verschillende vormen en maten. Het grote voordeel van een vernevelaar is dat de luchtvochtigheid voor langere tijd verhoogd blijft.

Diepe bord methode
Bij de diepe bord methode plaatst u de plant op een omgekeerd bord in een grotere schaal met water. Op deze manier staat de plant in een plas met water, maar niet zelf met haar voeten in het water wat wortelrot kan veroorzaken. Het water rondom de plant verdampt langzaam en zorgt zo voor een verhoogde luchtvochtigheid rondom de plant.

Meer onderwerpen over de verzorging van uw kamerplant


 • verzorging kamerplanten - standplaats en licht
  Standplaats (licht)
 • verzorging kamerplanten - water geven
  Water geven
 • verzorging kamerplanten - bemesten
  Bemesten
 • verzorging kamerplanten - ziektes
  Ziektes
 • Kamerplant verzorging - potten en bakken
  Plantenbakken en potten