Water geven

verzorging kamerplanten - water geven

Een plant is een levend organisme en heeft water nodig om te groeien.De ene plant heeft meer water nodig dan de andere. Er zijn kamerplanten die hun oorsprong vinden in droge woestijnen en er zijn kamerplanten die hun oorsprong vinden in natte drassige moerassen. Hoe weet je nu hoeveel water je kamerplant nodig heeft? Eigenlijk is dit heel eenvoudig, maar het vereist wel wat oplettendheid. De potgrond van bijna iedere kamerplant moet vochtig zijn. Dus niet volledig droog en ook niet volledig nat. Je kunt dit testen door je vinger in de grond te steken en te voelen hoe nat de aarde is. Als je een kamerplant teveel water geeft en de potkluit volledig in het water staat, dan gaan de wortels al snel rotten. Geef je een kamerplant te weinig water en droogt de grond volledig uit, dan drogen de wortels bij gebrek aan water in. Beide oorzaken zorgen ervoor dat je kamerplant al snel komt te overlijden. Je kamerplant zal altijd zelf water aan de potgrond onttrekken zoveel als ze nodig heeft. Houdt je kamerplant van veel water, dan wordt de grond al snel droger en moet je bijgieten. Houdt je kamerplant van weinig water, dan blijft de grond langer vochtig en moet je dus wachten met bijgieten.

Manieren om water te geven
Er zijn verschillende manieren om je plant water te geven. De meest eenvoudige is simpelweg een emmer, pot of gieter te pakken en het water bovenop de potkluit te gieten. Dit is echter niet voor iedere plant geschikt. Sommige planten zijn erg gevoelig voor rot en het is dan ook niet aan te bevelen om zomaar water over de plant te gieten. Hiervoor geeft men water op de schotel, dus van onderaf. Zet de plant in een pot met een gat onderin en een schotel. Geef water op de schotel en laat dit ongeveer twintig minuten staan. De plant en de potgrond zullen het water van onderaf opzuigen. Het water dat na twintig minuten nog steeds op de schotel staat, wordt niet meer opgenomen en dit gooit u weg zodat de plant niet met zijn voeten in het water blijft staan.

Soorten gieters
Er zijn vele verschillende soorten gieters in omloop. Gieters met korte tuiten en gieters met lange tuiten. Open gieters, designgieters en gieters in in de vorm van kikkers of paddenstoelen. Het maakt niet uit hoe uw gieter er uit ziet, maar er geldt wel dat gieters met een lange smalle tuit in de regel gemakkelijker water geven. U hoeft de gieter slechts licht te kantelen om water te geven en door de lange tuit komt u gemakkelijk bij de voet van de plant.

Meer onderwerpen over de verzorging van uw kamerplant


 • verzorging kamerplanten - standplaats en licht
  Standplaats (licht)
 • verzorging kamerplanten - water geven
  Luchtvochtigheid
 • verzorging kamerplanten - bemesten
  Bemesten
 • verzorging kamerplanten - ziektes
  Ziektes
 • Kamerplant verzorging - potten en bakken
  Plantenbakken en potten