Plantenbakken en potten

Kamerplant verzorging - potten en bakken

Er zijn vele soorten plantenbakken en potten in de handel verkrijgbaar. Wat is nu de beste pot voor uw kamerplant? Om hier een antwoord op te geven worden hier de verschillende soorten potten en bakken besproken. Ieder soort plantenpot heeft specifieke eigenschappen en voor en nadelen.

Terracotta potten
De ongeglazuurde terracotta plantenpot is wellicht de meest bekende pot. Menigeen herinnert zich de roodbruine stenen pot die vroeger al bij oma of een ander familielid in de vensterbank stond. Dit is nog steeds een van de meest goedkope en populaire potten. De pot heeft een drainage gat onderin en is poreus. Omdat deze pot poreus is, sluit deze de potkluit niet volledig af en daardoor kan er vocht via de wanden naar buiten verdampen. Tijdens dit verdampen blijft er kalk uit het gietwater achter en dit zorgt ervoor dat de pot wit uitslaat. Sommigen vinden dit erg lelijk en anderen vinden het juist karakter geven aan de pot. Door het drainage gat onderin loopt overtollig gietwater weg, waardoor de plant nooit met haar voeten in het water blijft staan en wortelrot wordt tegengegaan. Zet de pot altijd op een schotel, zodat hierop het weglopende water wordt opgevangen. Voordat u planten in deze terracotta pot verpot moet de pot eerst in water ondergedompeld worden, zodat ze zich vol zuigt met water. Zet u namelijk direct een plant in deze pot, dan zal de pot het vocht uit de potkluit opnemen.

Behalve de ongeglazuurde terracotta pot zijn er ook geglazuurde terracotta potten in de handel. Deze potten zijn voorzien van een glazuurlaag en vaak ook van een vrolijke kleur. Deze glazuurlaag zorgt ervoor dat de pot geen water meer doorlaat aan de zijkanten en dat ze dus niet meer wit uitslaat.

Keramische of stenen potten
Keramische of stenen potten zijn zowel geglazuurd als niet-geglazuurd verkrijgbaar en zowel met als zonder drainage gat. De potten zijn vaak erg zwaar en bieden daardoor een stabiele basis aan vooral grotere kamerplanten. Ze zijn er in vele soorten en uitvoeringen. Potten van leisteen, keramiek of beton. Over het algemeen geldt dat deze potten weinig tot geen water doorlaten. Maar omdat steen een natuurlijk materiaal is, sluit dit het niet helemaal uit.

Kunststof potten
Kunststof is een materiaal dat zich gemakkelijk laat verwerken en er zijn dan ook zeer veel verschillende soorten kunststof potten in de handel in vele kleuren, vormen en maten. Er zijn zelfs kunststof potten te koop met verlichting van binnen. Kunststof laat geen vocht door en dit heeft als voordeel dat u dus ook minder vaak water hoeft te geven. Aan de andere kant zijn kunststof potten vaak niet voorzien van een drainagegat, waardoor ze overtollig water niet afvoeren. Let dus goed op dat de plant niet met haar voeten in het water komt te staan, waardoor wortelrot op kan treden.

Ook kunt u een kunststof pot als overpot of als ompot gebruiken. U zet dan de plant in een terracotta pot of in een plastic kweekpotje in de kunststof pot. De kunststof pot dient dan als het ware als overpot. Overtollig water blijft in de kunststof overpot staan en kan weggegoten worden.

Welke pot of plantenbak kiest u voor uw plant?
Welke pot u uiteindelijk kiest voor uw binnenplant is afhankelijk van uw eigen voorkeuren, hoe oplettend u uw planten verzorgt en uw persoonlijke smaak. Bij de juiste zorg en oplettendheid kunt u iedere plantenbak of pot nemen die u wilt mits u rekening houdt met de voor en nadelen van ieder soort pot.

Meer onderwerpen over de verzorging van uw kamerplant


 • verzorging kamerplanten - standplaats en licht
  Standplaats (licht)
 • verzorging kamerplanten - water geven
  Water geven
 • verzorging kamerplanten - water geven
  Luchtvochtigheid
 • verzorging kamerplanten - bemesten
  Bemesten
 • verzorging kamerplanten - ziektes
  Ziektes