Saintpaulia

Nederlandse naam: Kaaps viooltje
Plantenfamilie: Overig
type plant: water geven: grootte:
standplaats: luchtvochtigheid:

De saintpaulia is een zeer bekend en geliefd kamerplantje. Ze is kleinblijvend en heeft ronde tot eironde bladeren die in een rozet groeien. De bladeren zijn vlezig en meestal donkergroen en behaard. In het midden ontspruiten de vele gekleurde bloempjes in bundels bij elkaar. Ze bloeit vrijwel het hele jaar uitbundig. Oorspronkelijk was het een paarsblauwe soort die te vinden is in het Usambara gebergte in Oost-Afrika, maar ondertussen zijn er zoveel kruisingen en kweekvormen ontwikkeld, dat ze in vele verschillende bloemkleuren, bladkleuren, bloem- en bladvormen te krijgen is.

Verzorging
Tijdens de bloei regelmatig water geven en bijmesten. Ze kan slecht tegen droge lucht, maar besproeien is af te raden, omdat dan de bladeren plekken krijgen. Pas de diepe bord methode toe: zet de plant op een diep bord in een schotel water, zodat de luchtvochtigheid om de plant hoog blijft.

Vermeerderen
Vermeerderen uit zaad of door bladstek. Zaaien eind januari op bodemwarmte. Bij bladstek neem je een blad af met een stuk steel eraan en steekt dat in de grond. Deze zal bewortelen en er zal een nieuw plantje uitgroeien.

Meer informatie over de verzorging van uw kamerplant? Lees hier verder >>

Herkomst

Usambara gebergte
Saintpaulia - Kaaps viooltje

Bij online bloemen bestellen let ik op:

Bekijk uitkomsten

Loading ... Loading ...
Sauntpaulia - Kaaps viooltje - bovenaanzicht
Sauntpaulia - Kaaps viooltje - detail